Проекти

МОБИЕЙДЖ: Европейски ресурсни центрове за възрастни хора, живеещи извън страната си на произход

МОБИЕЙДЖ: Европейски ресурсни центрове за възрастни хора, живеещи извън страната си на произход

  • Начало: 01.12.2007
  • Край: 31.12.2010

Проектът се изпълнява от Международен институт по мениджмънт като водеща организация в рамките на програма VP/2007/009 ENEA “Активна подкрепа за социална активност и мобилност на възрастните хора, живеещи извън страната си на произход” в международен консорциум от пет представителни организации с установен опит и достижения в областта на обучението през целия живот и социалната интеграция от България, Румъния, Дания, Италия и Унгария

Описание

Основна цел на проекта: Да промотира мобилността и социалната интеграция на възрастните хора, когато сменят местожителството си в различна страна от ЕС.

Проектът е насочен към интегрирането на възрастните мигранти, които в последните пет години откриха красотата и спокойствието на българските и румънските села в трансграничния регион България – Румъния. Музикален уъркшоп, блус група The End, езикови школи, семейни хотели и ресторанти, са само част от перспективите за успешно включване в социалния живот и реализиране на трудовия пазар, които възрастните граждани на Европейския съюз откриват тук. Ценността на МОБИЕЙДЖ като добра практика беше призната и на европейско ниво. Проектът получи трета награда на международна конференция, провела се в Бон в края на септември 2008 г. Включен е и в брошура за добри практики, разработена от Министерството на поколенията, семейството, жените и интеграцията на провинция Северен Рейн Вестфалия, Германия.

Организираните събития се радваха на голям интерес от страна на новозаселилите се чужденци, местните общини, неправителствените организации и медиите. През април 2008 г. се проведе конференция за мобилизиране на целевата група, на която присъстваха 80 англоговорящи мигранити, живеещи в района на Добрич, предимно от Великобритания и Холандия. Споделените от тях проблеми, които срещат при интеграцията си в малките населени места в България, начертаха основните области, в които екипът трябваше да насочи усилията си – изучаването на български език, трудностите с административните документи, комуникацията с полиция и доставчици на комунални услуги, възможността да се използват здравната и социална система.

Експерти лингвисти към Висше училище „Международен колеж” разработиха специална езикова платформа за дистанционно изучаване на български, румънски, датски, унгарски и италиански език. Тестването на системата беше истинско предизвикателство за възрастните мигранти, които с удоволствие и голям ентусиазъм се включиха в триседмичния курс на обучение. 23 англоговорящи заселници успешно преминаха това изпитание и вече със сигурност общуват по-лесно със своите български съседи.

По време на курса своята изява получи и новосформираната международна блус група The End Blues Band, съставена от участници в проекта и езиковия експерт Драго Цукев. Интернационалният музикален проект се превърна в истинска атракция и дори посвети една от своите песни на МОБИЕЙДЖ. Средната възраст на членовете на The End Blues Band е над 50 години, а емоционалните им и енергични изяви на живо печелят симпатиите не само на хора от тяхното поколение, но и на много младежи. Интересът към групата доведе и до организиране на музикален уъркшоп по северноамерикански вокални интерпретации за студентите във Висше училище “Международен колеж”, ръководен от известния холандски композитор и музикант Алан Лориар, основател на The End Blues Band.

В края ноември 2008 г. беше открит Ресурсен център, който предоставя консултации, административна помощ на новозаселилите се и ще предоставя възможност за изучаване на български език чрез дистанционната езикова система. Същите услуги са достъпни и он-лайн чрез портал www.mobiage.net.

Заселването на възрастни квалифицирани мигранти от Западна Европа в малките населени места в България и Румъния създава възможност за развитие на изоставащите райони, като много от тях са в основата на местни инициативи за подобряване на живота в селището. Една от задачите по проекта е да се създаде база данни с опитни и квалифицирани англоговорящи експерти, които имат желание да се включат на пазара на труда, или да участват в доброволчески начинания.

Повече информация за проекта можете да намерите на интернет сайт: www.mobiage.net

Партньори

Гимназия "Овидий", Румъния

ФИК, Дания

Фор.Ком, Италия

Колеж Нирегхаза, Унгария

Галерия


Последни новини

[25.03.2019] Семинар за изграждане капацитет на ...

Първата дейност по проект SE-HUB: Овластяване на създателите на промяна: ...

[25.10.2018] Нова инициатива на МИМ отново с висока ...

След цикъл от дискусии със заинтересовани страни и потенциални партньори, ...

[16.06.2017] Международна академия "Бизнес образование ...

Между 19 и 23 юни 2017 Международен институт по менидмънт и висше училище по ...

[12.04.2017] КОНФЕРЕНЦИЯ Бизнес образование и ...

Може да гледате конференцията на живо от тук:

[07.04.2017] КОНФЕРЕНЦИЯ Бизнес образование и ...

Конференцията ще се проведе в град Добрич на 12 април 2017 г. (сряда), от 09:00 ч., на ...

Последни проекти

SE-HUB: Овластяване на създателите на промяна: ...

SE-HUB: Овластяване на създателите на промяна: ...

Проект 2018-3794/ 001-001, съфинансиран от Програма "Еразъм+" КД2, Изграждане на ...

SE-HUB: Овластяване на създателите на промяна: ...

SE-HUB: Овластяване на създателите на промяна: ...

В условията на бързо променящи се социална среда и условия на функциониране ...

SE-HUB: Овластяване на създателите на промяна: ...

SE-HUB: Овластяване на създателите на промяна: ...

В условията на бързо променящи се социална среда и условия на функциониране ...

Обучение по основни умения за работа на ...

Обучение по основни умения за работа на ...

Проект 2018-1-DE02-KA204-005032, Програма "Еразъм+", КД2: Стратегически партньорства в ...

Обучение по основни умения за работа на ...

Обучение по основни умения за работа на ...

През последните години проблемът с липсата на „основни умения“ на ...